Terapia Durerii
Definiţie
Asigură diagnosticul şi managementul durerii acute şi cronice, în conformitate cu principiul multidisciplinarităţii specifc acestei activităţi, în colaborare cu alte specialităţi: neurologie, reumatologie, neurochirurgie, balneologie, asistenţă psihologică, kineto-fizioterapie, ortopedie, şi oncologie.
Grup ţintă
Se adresează pacienţilor cu durere acută şi cronică nociceptivă, neuropată şi mixtă ( durerea de spate, durerea postherpetică, durerea neoplazică etc.).
- Durere acută şi cronică de spate, gât şi umăr
- Membrul fantomă
- Durerea neuropată acută de etiologie precizată (postherpetică, diabetică, postchimioterapie, ischemică, centrală post AVC, postsecţiune medulară, canceroasă, plexopatia, cefaleea acută sau cronică etc.) sau neprecizată
- Durerea cronică postoperatorie.
Există situaţii clinice în care un nerv, un grup de nervi (plex) sau ganglioni pot reprezenta cauza durerii într-o arie determinată a corpului. Injectarea anestezicelor locale (AL şi adjuvanţi) în jurul acestora şi determinarea anesteziei/analgeziei consecutive, poartă numele de bloc de plex sau bloc de nerv periferic (BNP).
Avantaje
- BNP terapeutice –tratează unele sindroame dureroase , în special cele acute
- Elemente de diagnostic pentru depistarea sursei durerii
- BNP au valoare prognostică – întrucât pot predetermina rezultatele unor intervenţii terapeutice (ex. intervenţii chirurgicale)
- Sunt utilizate înaintea unor proceduri dureroase, în scopul prevenţiei durerii cronice (postoperatorii, postprocedural)
Servicii
- Lista blocurilor de nerv periferic:
- Blocuri paravertebrale (nervi spinali cervicali, toracici, lombari , sacraţi)
- Bloc de plex cervical superficial
- Bloc de plex brahial, şi a nervilor terminali
- Bloc de plex lombar, şi a nervilor terminali
Manoperele sunt efectuate sub ghidaj ecografic şi/sau utilizând neurostimularea
- Blocurile centrale neuraxiale utilizând AL, steroizi sau opioide
- Blocuri spinale analgezice
- Blocuri epidurale şi caudale analgezice
- Alte blocuri:
- Blocul lanţului simpatic
- Blocul ganglionului stelat
- Blocurile articulaţiilor faţetate vertebrale
- Blocurile sacro-iliace
Efecte secundare şi riscuri
- Incidenţa complicaţiilor 0,04% (4 din 10 000)
- Alergie
- Infecţie la locul puncţiei
- Leziune de nerv
- Edem
- Hematoame
- Toxicitate directă şi sistemică a anestezicelor locale cu deces
Injectarea punctelor trigger
Reprezintă o altă clasă de opţiuni terapeutice pentru pacienţii cu durere acută şi cronică. Se aplică în situaţiile în care contractura musculară susţinută şi care este aceea care declanşează durerea. Durerea este referată (percepută) în alte zone ale corpului. Acesta este rezultatul iritaţiei terminaţiilor nervoase care traversează musculatura contractată. Procedura presupune injectarea intramusculară de AL sau ser fizilogic, sau pur şi simplu poziţionarea acului (fără injectare) în acea zonă, atunci când AL este contraindicat. Uneori se aplică aceeaşi procedură în zone diferite ale corpului. Acestă tehnică este utilizată pentru diferite grupe musculare la nivelul : braţelor, membrelor inferioare, spate şi gât. Este indicată în fibromialgie, sindromul miofascial şi în unele forme de cefalee.
Perfuzia continuă cu lidocaină
Este indicat în durerea neuropată acută severă. Oferă reducerea intensităţii dureroase , cu efect de lungă durată – până la trei săptămâni, prin blocarea canalelor neuronale de sodiu atât la nivelul fibrelor nervoase periferice cât şi la nivelul neuronilor centrali. Este efectuată asistat (este interzisă în alte condiţii), sub monitorizare continuă (ECG, TA, pulsoximetrie) în condiţiile în care administrarea suplimentară de oxigen şi echipamentul de resuscitare cardiorespiratorie este la dispoziţie şi are o durată de 1 oră. Este contraindicată pacienţilor cu insuficienţă hepatică, renală, cardiacă, celor cu tulburări de ritm cardiac şi celor cu alergie cunoscută la lidocaină (xilină). Efecte secundare: hipotensiune, ameţeli, greaţă/vărsături, acestea sunt bine tolerate şi de scurtă durată.
Medici
Program
- Dr. Onutu Adela la solicitari