Ecografie / Ultrasonografie Generala • CLINICA BADEA MEDLIFE

Ecografie / Ultrasonografie Generala

Ecografie / Ultrasonografie Generala

Despre ecografie in general

Ecografia (ultrasonografia) este o investigație care nu are nici un fel de contraindicatii. Face parte din clasa examinărilor imagistice, alături de computertomografie, rezonanță magnetică nucleară și scintigrafie. Metoda foloseste ultrasunete care sunt complet inofensive și total lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor. Este o procedură de diagnostic foarte performantă și exactă daca indicatia de efectuare este corecta si daca este efectuata de catre un medic cu experienta. Este utila in diagnosticul urgentelor medico chirurgicale.

Ecografia este nedureroasa si se poate efectua ori de cate ori evolutia afectiunii o cere. Examinarea se poate folosi la pacienti indiferent de varsta, inclusiv la femeile insarcinate și la copii, inclusiv cei nou-nascuti.

Ecografia (ultrasonografia) permite identificarea cu precizie a multor afecțiuni, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament. Este foarte utila pentru evaluarea starii de sanatate a organismului si pentru depistarea unor boli care inca nu au simptome.

Ecografia cu agenți de contrast i.v.

Este o procedură ecografică foarte modernă, evoluată, adresată cazurilor în care trebuiesc obținute informații foarte exacte asupra circulației din anumite organe sau regiuni patologiceCEUS (Contrast Enhanced Ultrasound) oferavizualizare mai buna a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografica clasica. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într – o venă periferică, de regulă vena cubitală.

Cantitatea de substanță de contrast este semnificativ mai mică decât în cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN) ceea ce constituie un mare avantaj și confort pentru pacient. In plus, se păstrează caracterul neinvaziv al investigației aceasta fiind de fapt o caracteristică a ecografiei în ansamblul său.

Elastografie pe toate tipurile de transductor: liniar, convex si endocavitar

Tehnica dezvoltata de Siemens disponibila pe Acuson S2000, adauga la cele prezentate o noua dimensiune a examinarii: masurarea elasticitatii tesuturilor. Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni.

Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).

Echipamentul nostru este dotat și cu modulul ARFI (“Acoustic Radiation Force Impulse”). Acesta tehnică inventată de firma Siemens permite cuantificarea rigidității țesuturilor în funcție de vitezele rezultate prin vibrația țesuturilor supuse la presiunea ultrasunetelor. Această tehnică este cantitativă dar există și în varianta calitativă. Ambele, cumulate, cresc foarte mult performanța examinării.

Domenii specifice de investigatii

Aplicatiile in care ecografia ofera rezultate de mare exactitate sunt: o explorarea abdomenului; o examinarea pelvisului si perineului (prostata, testicule, uter, ovare); o explorarea sânului si axilei (ex. pentru cancerul mamar); o investigarea tiroidei (ex. pentru evaluarea nodulilor tiroidieni) si regiunii cervicale (ganglioni, tumori, tulburari circulatorii); o studiul venelor (de ex. in boala varicoasa); o studiul arterelor (de ex. in boala aterosclerotica); o evaluarea musculo-scheletala (de ex. in displazia congenitala de sold sau rupturile musculare posttraumatice); o explorarea cordului, examinarea sistemului nervos central (doar la nou nascuti si sugari); o examinarea structurilor moi superficiale (tegument, tesut celular subcutanat).


Elastografia calitativă și cantitativă

Elastografia este o procedură ecografică foarte performantă care permite medicului să aprecieze elasticitatea respectiv rigiditatea țesuturilor de o manieră cuantificabilă și reproductibilă. Este considerată a fi cel mai important pas in evolutia ecografiei, de la implementarea tehnicii Doppler. Elastografia se efectuează concomitent cu ecografia convențională (în “scară gri”) iar informația se obține instantaneu (“în timp real”).

Aparatele foarte performante sunt dotate cu acest tip de investigație. In general elastografia prezintă informația la nivelul ecranului ecografului sub forma color. In funcție de modul în care este reglat echipamentul, se vor obține culori și nuanțe intermediare care definesc o anumită rigiditate tisulară. Această informație este foarte importantă pentru a discrimina țesuturile între ele și pentru a putea stabili cu precizie granița dintre țesutul normal și cel patologic.

Tehnica dezvoltata de Siemens disponibila pe Acuson S2000, adauga la cele prezentate o noua dimensiune a examinarii: masurarea elasticitatii tesuturilor.

Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni. Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).

Echipamentul nostru, Acuson 2 000 produs de firma Siemens prin noul soft implementat creeaza o harta a elasticitatii tesuturilor dintr-o zona selectata, aceasta putand fi comparata in timp real sau retrospectiv cu imaginile clasice ecografice in mod B (2D) prin suprapunerea unor repere (marcaje, masuratori) efectuate de examinator la nivelul celor doua imagini. Leziunile maligne sunt de obicei mai dure, iar extinderea lor in tesuturile inconjuratoare este mai mare decat se apreciaza curent prin ecografia convențională. O funcție utilă introdusă pe noul ecograf Acuson S2000 este reprezentată de posibilitatea aprecierii corectitudinii examinarii printr-o analiza efectuata de aparat in timp real (QF – quality factor). Tehnica se numeste “eSie Touch”, fiind asemanata cu o “palpare virtuala” a leziunilor. Această tehnică scade foarte mult eroarea și subiectivismului generate de experiențele diferite ale medicilor examinatori.

Echipamentul Acuson 2 000 Siemens este dotat și cu modulul ARFI (“Acoustic Radiation Force Impulse”). Acesta constituie o tehnică inventată de firma Siemens și care permite cuantificarea rigidității țesuturilor în funcție de vitezele rezultate prin vibrația țesuturilor supuse la presiunea ultrasunetelor. Această tehnică este cantitativă dar există și în varianta calitativă. Ambele, cumulate, cresc foarte mult performanța examinării.

Care sunt indicațiile elastografiei? Metoda foarte avansată de diagnostică existentă pe echipamentul Acuson 2 000 Siemens permite discriminarea tisulară, completarea informațiilor în sensul precizării naturii tumorale a unuei formațiuni, aprecierea gradului de fibroză (inclusiv hepatică pentru diagnosticul cirozei).

 


Ecografia cu agenți de contrast

(CEUS – “contrast enhanced ultrasonography”)

Ecografia cu agenți de contrast i.v. 
Este o procedură ecografică foarte modernă, evoluată, adresată cazurilor în care trebuiesc obținute informații foarte exacte asupra circulației din anumite organe sau regiuni patologice. CEUS ofera vizualizare mai buna a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografica clasica. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într – o venă periferică, de regulă vena cubitală. Cantitatea de substanță de contrast este de cca. 100 mai mică decât în cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN) ceea ce constituie un mare avantaj și confort pentru pacient. In plus, se păstrează caracterul neinvaziv al investigației aceasta fiind de fapt o caracteristică a ecografiei în ansamblul său.

Substanta de contrast pune in evidenta arterele si venele si realizeaza, astfel, o harta a vaselor mari si mici din structura tesuturilor normale si patologice.

Agentii de contrast folosiți în ecografie se comporta ca trasori vasculari care permit depasirea limitelor imagistice ale ultrasonografiei convenționale sau Doppler în ceea ce priveste studiul. De subliniat că trasorii folosiți la CEUS permit evidentierea microvascularizatiei parenchimatoase si circulatia in vasele mari, in functie de indicatiile clinice. Astfel se descriu si se studiaza modelele de comportament vascular in diverse faze vasculare, similar cu studiile efectuate la tomografie computerizata cu substanta de contrast, sau RMN cu substanta de contrast.

Ce aduce nou ecografia cu substanta de contrast?

Natura solutiei injectate intravenos este unică in cadrul metodelor imagistice, aceasta fiind compusa din microbule de gaz stabilizate de un film de fosfolipide. Dimensiunile microbulelor variaza intre 1-10 µm, fiind prea mari pentru a parasi vasele de sange, dar suficient de mici pentru a se insera in cele mai mici vase (denumite capilare) din organism si a le pune în evidență. Aceste microbule intră în rezonanță atunci când sub expuse la un fascicul de ultrasunete cu putere acustică redusă generand o serie de semnale (ecouri armonice) care, compuse, formeaza un semnal final convertit in spot luminos, extrem de clar pe ecranul ecografului.
 Un program special aflat în stuctura echipamentului permite evidențierea acestor microbule. Se realizeaza astfel o harta imagistica a regiunii anatomice investigate, bazata exclusiv pe semnalul provenit din vase.

Avantajele ecografiei cu substanta de contrast:

• Substanta de contrast, este inerta chimic si nu părăsește patul vascular; nu este 
alergena; poate fi administrată de multe ori în timpul aceleași ședințe de examinare; poate fi administrată la pacienti ce nu suportă substantele de contrast iodate folosite in CT/ RMN.

• Substanta de contrast este un gaz care se elimina pe cale respiratorie (prin plămâni); 
poate să fie administrată la pacienți cu suferințe renale, acolo unde substantele de contrast clasice sunt contraindicate.

• Substanța de contrast este foarte bine toleartă de organism. Fata de produsele 
utilizate pentru investigatiile radiologice (CT cu contrast, histerosalpingografie, urografie, fistulografie, etc. ) reactiile severe de hipersensibilitate sunt mult mai puține, fiind comparabile cu cele produse de agenții de contrast RMN. Astfel, au fost raportate doar 0,001 % de reactii alergice severe in utilizarile abdominale.

• De subliniat că CEUS nu elimina utilizarea altor metode imagistice dar poate adesea să le substituie. Fiind mai ieftină, neiradiantă și foarte bine tolerată se poate adesea începe investigarea pacientului (în cazuri bine stabilite!) cu CEUS.

Care sunt principalele indicații ale ecografiei cu contrast?

Explorarea CEUS este indicată în primul rând în detectarea tumorilor și în caracterizarea acestora. Permite discriminarea tumorilor hepatice benigne și maligne. Ușurează diagnosticul de abces hepatic (de ex. la pacienți cu stări septice). Ajută ca caracterizarea naturii diferitelor tumori și blocuri limfoganglionare. Este utilă pentru aprecierea eficienței tratamentului. Are valoare mare în detectarea rupturilor posttraumatice ale organelor (splina, ficat, rinichi etc.). Este utilă în evaluarea neoplaziile ovariene și uterine. Este foarte precisă în aprecierea eficienței terapiei emboligene (de ex. La ficat pentru tumori; la uter pentru fibroame).

Medici

Program