Neurogastroenterologia este unul dintre cele mai recente domenii ale gastroenterologiei, adică ale specialității medicale care se ocupă de bolile tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subțire si gros, anus), de ficat si căile biliare, de pancreas și chiar de alimentație.
Pare un cuvânt dificil și un concept greu de înțeles, dar în realitate nu este greu de loc. Obiectul neurogastroenterologiei sunt suferințele care au la bază raportul sistemului digestiv cu sistemul nervos, adică dereglarea coordonării dintre acestea.
Sistemul nervos se clasifică în sistem nervos central (de care se ocupă în primul rând dar nu exclusiv neurologia și psihiatria), sistemul nervos vegetativ (mai nou numit și autonom după moda de a angliciza cuvintele) și sistemul nervos enteric (adică așa-zisul creier intestinal).
Spectrul suferințelor care sunt studiate de neurogastroenterologie se ocupă de tulburări de motilitate a tubului digestiv: achalazie, boală de reflux gastroesofagian, gastropareză, tulburări ale interacțiunii intestin-creier, incontinența anală, așa-zisele colecistopatii sau dischinezii veziculare etc.
La noi la Badeamedica lucrează domnul profesor Dan L Dumitrașcu. Domnia sa a fondat în 2005 Societatea Română de Neurogastroenterologie. Imediat după aceasta, a afiliat-o la Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate, unde a activat șase ani ca membru în board. Datorită conexunilor dezvoltate în decursul anilor prin munca în cadrul societății, a congreselor internaționale organizate etc., Societatea Română de Neurogastroenterologie a dobândit prestigiu si chiar a fost însărcinată cu organizarea viitorului Congres European de Neurogastroenterologie și Motilitate la București în septembrie 2021.
Am prezentat aceste lucruri pentru a asigura pe pacienții care au suferințe neurogastroenterologice (cele prezentate mai sus, dar și altele) că au în unitatea noastră personal dedicat și cu experiență, care îi poate trata după cele mai noi cunoștințe.