Cum ne pregătim de concediu? • CLINICA BADEA MEDLIFE

Cum ne pregătim de concediu?

Concediul trebuie să fie o perioadă de relaxare, de odihnă, de refacere a forțelor pentru a ne întoarce la rutina de zi de zi cu forțe proaspete.

Pentru ca rețeta să fie perfectă starea noastră de sănătate ar trebui să fie perfectă, iar grija față de ea nu ar trebui să lipsească nici acum. Prevenția este cea mai simplă, cea mai eficientă și cea mai ieftină metodă de menținere a sănătății și de aceea venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva sfaturi înainte de drum.

În funcție de destinație trebuie să vă asigurați dacă există riscul contractării unor boli infecțioase pentru care ați putea sau sunteți obligați să faceți anumite vaccinuri cu o perioadă de timp înainte.

Dacă vă deplasați cu mașina sau trenul să aveți suficientă apă. Nu uitați cremele de protecție solară adaptate vârstei și tenului dvs, pălariile, ochelari de soare cu factor de protecție UV, repelant pentru insecte, evantai, ir de buze cu factor de protecție.

Ce ar trebui să conțină o trusă medicală de urgență(denumirile sunt date sub forma DCI, nu cele comerciale):

  • Medicamente de uz personal, cronic(cantitate suficientă- poate se prelungește concediul….
  • Pansamente, antiseptice(alcool sanitar/soluție iodată- în sticluțe mici de 50 ml), plasturi de bătături(dacă aveți un concediu activ, cu mult mers pe jos). O cremă de tip 3 în 1(antibiotic, antimicotic, antiinflamator) poate fi utilă în unele răni infectate ale pielii.
  • Dezintectante pt mâini.

Medicamentele care previn răul de mișcare vor fi salvatoare-acadele cu ghimbir(adorate de copii), comprimate de tip homeopat(cocculin) sau Domperidonă 1 cp per lingual la adulți. Acestea pot fi folosite și în episoadele de greață asociată gastritelor, diareilor infectioase sau insolației.

Pentru răceli

  • Antitermice (paracetamol, ibuprofen, metamizol etc) adaptate vârstelor dvs(sfat- dacă veți călători împreună cu copiii de vârste medii sau mari puteți pune mai multe comprimate de copii și să dublați dozele la adulți- ex ibuprofen 200 mg 1 cp pt copii și 2 cp pt adulți)
  • Tablete antiseptice pentru gât(ex Flurbiprofen, Propolis etc)
  • Un antibiotic cu spectru larg, de preferat administrare unică/zi(mai puține tablete cu dvs) ex- Azitromicina(250 mg/zi pt copii, 500 mg/zi pt adulți timp de 3 zile)
  • Antitusive(ex Dextrametrofan pt tuse uscată și acetilcisteina pentru tuse umedă)
  • Picături pentru desfundarea nasului dacă știți că în general așa se manifestă răcelile la dvs

Pt episoadele diareice

  • Antibiotic: Rifaximina 200 mg (600-1200 mg/zi in funcție de simptome) sau Furazolidon de 25 mg pt copii și de 100 mg pt adulți- 3-5 zile
  • Antidiareic- Racecadrotil 10 mg pt copii, 30 mg pt adulți
  • Pre/pro/sinbiotice- alegeți un produs concentrat, de preferat doză de adult(ex Inulină 10 g)- la nevoie copiilor le puteți da intre 1 și 3 g/zi în funcție de vârstă
  • Antispastice- drotaverină 40 mg /mebeverină 100 mg(astfel veți putea adapta ușor dozele adulți/copii)
  • NU IMODIUM- diareea este mecanism de protecție al intestinelor față de germeni și toxine, iar acesta paralizează musculatura pentru a opri diareea, din păcate menținând în acest fel toate substanțele nocive în interior. El are indicații puține și foarte precise(intestin iritabil cu diaree, diareea biliară, diarea călătorului).
  • Pt durerile de stomac/arsuri- să aveți la dvs Esomeprazol 20 mg(administrabil și copiilor mici-10 mg/zi)
  • Diareea poate fi urmată de iritarea hemoroizilor. Dacă vă știți cu asemenea probleme ar fi util să aveți supozitoare și/sau cremă specifice acestei boli.

Pentru alergii

  • Desloratadină sau levocetirizină 5 mg
  • Persoanele care se cunosc alergice ar trebui să aibe o seringă automată cu adrenalină și Metilprednisolon comprimate(varianta de 8 mg o puteți adapta ușor adulți/copii)
  • Cremă cu hidrocortizon pt aplicații locale în alergiile de contact
  • Picaturi oftalmice antialergice dacă vă știți cu astfel de conjunctivite.

Pentru durere puteți opta pentru unul din medicamentele de febră sau antispastice, iar local puteți opta pentru un gel antiinflamator/decontracturant(pe bază de diclofenac sau ibuprofen).

Dacă veți avea acces la piscine vă recomand să aveti picături oftalmice(de ochi) cu antibiotic și antiinflamator(2 în 1- Tobramicină+Dexametazonă), iar pentru doamne un dezinfectant urinar(ex- extract de merișoare) și unul intim(gel sau ovule).

Dacă sunteți o persoană cu varice ale membrelor inferioare sau risc de tromboze(cheaguri de sânge) ar fi utilă o cremă sau gel cu heparină(minim 30000 UI) pe perioada drumului, mai ales pentru avion(zborul la înalțime crește riscul), mișcați picioarele pentru ca mușchii să activeze circulația și nu uitați să vă ridicați mai des de pe scaun dacă este posibil.

Adaptați trusa stării personale a sănătății, vârstei, dar și locației concediului(ex- dacă mergeți într- o zonă tropicală e mai puțin probabil să răciți, dar mai probabil să faceți diaree). Nu duceți cu dvs medicamente sub formă de siropuri- recipentele sunt de sticlă, grele, iar uneori depășesc 100 ml(cantitatea maximă/recipient în avion).

Nu uitați să cereți sfatul medicului curant dacă suferiți de o afecțiune cronică pentru a adapta medicația pe perioada concediului dacă este nevoie.

Dacă perioada este mai lungă sau sau călătoriți în grup mai mare s-ar putea ca medicamentele să fie mai multe, deci nu uitați să obțineți o rețetă sau o scrisoare medicală pentru a le documenta și să le puneți in pungi cu fermoar transparente(în special pentru aeroporturi- sunt mai ușor de verificat).

Sperăm ca sfaturile noastre să vă fie de ajutor.

Concediu plăcut!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *