Despre ecografie in general

Ecografia (ultrasonografia) este o investigație care nu are nici un fel de contraindicatii. Face parte din clasa examinărilor imagistice, alături de computertomografie, rezonanță magnetică nucleară și scintigrafie. Metoda foloseste ultrasunete care sunt complet inofensive și total lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor. Este o procedură de diagnostic foarte performantă și exactă daca indicatia de efectuare este corecta si daca este efectuata de catre un medic cu experienta. Este utila in diagnosticul urgentelor medico chirurgicale.

Ecografia este nedureroasa si se poate efectua ori de cate ori evolutia afectiunii o cere. Examinarea se poate folosi la pacienti indiferent de varsta, inclusiv la femeile insarcinate și la copii, inclusiv cei nou-nascuti.

Ecografia (ultrasonografia) permite identificarea cu precizie a multor afecțiuni, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament. Este foarte utila pentru evaluarea starii de sanatate a organismului si pentru depistarea unor boli care inca nu au simptome.

Ecografia cu agenți de contrast i.v.

Este o procedură ecografică foarte modernă, evoluată, adresată cazurilor în care trebuiesc obținute informații foarte exacte asupra circulației din anumite organe sau regiuni patologiceCEUS (Contrast Enhanced Ultrasound) oferavizualizare mai buna a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografica clasica. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într – o venă periferică, de regulă vena cubitală.

Cantitatea de substanță de contrast este semnificativ mai mică decât în cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN) ceea ce constituie un mare avantaj și confort pentru pacient. In plus, se păstrează caracterul neinvaziv al investigației aceasta fiind de fapt o caracteristică a ecografiei în ansamblul său.

Elastografie pe toate tipurile de transductor: liniar, convex si endocavitar

Tehnica dezvoltata de Siemens disponibila pe Acuson S2000, adauga la cele prezentate o noua dimensiune a examinarii: masurarea elasticitatii tesuturilor. Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni.

Elastografia in timp real se poate aplica pentru leziuni situate la nivelul sanului, tiroidei, ficatului, prostatei. Astfel diagnosticul devine mai precis, se pot evita manevre ulterioare inutile, riscante, costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).

Echipamentul nostru este dotat și cu modulul ARFI (“Acoustic Radiation Force Impulse”). Acesta tehnică inventată de firma Siemens permite cuantificarea rigidității țesuturilor în funcție de vitezele rezultate prin vibrația țesuturilor supuse la presiunea ultrasunetelor. Această tehnică este cantitativă dar există și în varianta calitativă. Ambele, cumulate, cresc foarte mult performanța examinării.

Domenii specifice de investigatii

Aplicatiile in care ecografia ofera rezultate de mare exactitate sunt: o explorarea abdomenului; o examinarea pelvisului si perineului (prostata, testicule, uter, ovare); o explorarea sânului si axilei (ex. pentru cancerul mamar); o investigarea tiroidei (ex. pentru evaluarea nodulilor tiroidieni) si regiunii cervicale (ganglioni, tumori, tulburari circulatorii); o studiul venelor (de ex. in boala varicoasa); o studiul arterelor (de ex. in boala aterosclerotica); o evaluarea musculo-scheletala (de ex. in displazia congenitala de sold sau rupturile musculare posttraumatice); o explorarea cordului, examinarea sistemului nervos central (doar la nou nascuti si sugari); o examinarea structurilor moi superficiale (tegument, tesut celular subcutanat).