Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Este o afecțiune caracterizată de refluxul conținutului gastric înapoi la nivelul esofagului. Lichidul din stomac este acid, datorită tuturor substanțelor de la acest nivel, secretate pentru a digera mancarea. Astfel, aciditatea lichidului irită și distruge țesutul esofagian, producând diferite simptome, cum ar fi: pirozis (senzația de arsură în capul pieptului), regurgitare (urcarea lichidului din stomac până la nivelul gurii), stare de greață uneori chiar însoțită de vomă.

Pe termen lung și netratată, boala de reflux esofagian poate duce la o serie de complicații: ulcere (eroziuni) la nivelul esofagului, stricturi (rezultate din iritarea mucoasei esofagiene care formează țesut fibros sub forma bridelor), esofagul Barrett (aceasta este reprezentat de expunerea pe termen lung a mucoasei la acțiunea nocivă a lichidului din stomac, astfel încât celulele pot suferi modificări precanceroase; nedepistate și netratate la timp acestea se pot duce la cancer manifest). Alte simptome sunt reprezentate de tuse, uneori chiar iritativă, inflamație la nivelul gâtului și laringelui.

Cum se pot depista boala de reflux gastroesofagian și complicațiile ei?

Cea mai eficientă metodă de depistare și evaluare a acestei afecțiuni este endoscopia digestivă superioară. În timpul acestei examinări se vizualizează esofagul, stomacul și duodenul.

Se pot pune în evidență diferite manifestări ale bolii. De asemenea, în timpul acestei intervenții, se poate efectua biopsie (extragerea unui fragment de țesut) care este ulterior examinată la microscop. Astfel, se pot observa eventuale modificări suspecte ale țesutului, care impun tratamente complexe.

Cum se poate trata boala de reflux gastroesofagian?

Una dintre cele mai accesibile intervenții pentru tratarea acestei patologii este optimizarea stilului de viață. Exista o serie de măsuri generale (respectarea orarului de mese, evitarea poziției culcat dupa masă, hidratare în anumite intervale).

De asemenea din punct de vedere alimentar,există o serie de măsuri specifice acestei boli. Acestea presupun o dietă adaptată caloric și nutritiv (glucide, proteine, lipide) special concepută pentru fiecare organism în parte, în funcție de nevoile biologice specifice. Totodată presupune evitarea alimentelor care favorizează refluxul gastric, care determină stagnarea pentru prea mult timp a lichidului în stomac și mai important, alimente care ajută la evitarea recurențelor acestei boli.

  • http://www.medicinenet.com/gastroesophageal_reflux_disease_gerd/page6.htm#how_is_gerd_diagnosed_and_evaluated
  • http://www.webmd.com/ahrq/treating-acid-reflux-disease-with-diet-lifestyle-changes